Kommunene og helseforetaket skal, sammen med fastleger og brukere, jobbe mer målrettet og konstruktivt sammen på ulike nivå.
Det overordnede målet er «innbyggerens helsetjeneste» - en god og trygg helsetjeneste basert på innbyggernes behov og premisser.
Helsefellesskapet er en videreutvikling av samarbeidsavtalene og samarbeidsstrukturen som allerede eksisterer mellom Helse Bergen og de 18 kommunene i foretaksområdet.
Prinsippene bygger på avtale om helsefellesskap som ble inngått mellom regjeringen og KS i oktober 2019. Det er en forventing om å utvikle samarbeidet til partnerskap for å nå mål om mer sammenheng og bærekraft i helsetjenestene.
Etablering av helsefelleskap skal være med på å sikre prioritering av tjenester til de pasientene som trenger det mest.
Helsefellesskapene skal særskilt prioritere tjenester til fire pasientgrupper: barn og unge, personer med alvorlige psykiske lidelser og rusavhengige, skrøpelige eldre og personer med flere kroniske lidelser.
Helsefellesskap nasjonalt
Bakgrunnen for helsefellesskap
«Regjeringen ønsker å etablere 19 helsefellesskap mellom kommuner og sykehus med utgangspunkt i helseforetaksområdene. I helsefellesskapene vil representanter fra helseforetak, kommuner, lokale fastleger og brukere møtes for å planlegge og utvikle tjenestene sammen. Etablerte avtaler og samarbeidsstrukturer skal ligge til grunn, men videreutvikles. Fastlegene bør få en rådgivende rolle, kommunene i helseforetaksområdene bør samordne seg bedre enn i dag, og nasjonale myndigheter må være tydelige i sine forventninger til hva kommuner og sykehus bør oppnå i de nye helsefellesskapene. Nasjonale myndigheter må støtte helsefellesskapene gjennom bedre styringsinformasjon og fremskrivingsverktøy og ved å gjennomføre tiltak som bedrer pasientforløpene.»
Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 (kortversjon)
Organisering av helsefellesskap (helsedirektoratet.no)
- «Arbeidsdeling i helsefellesskap: tre nivåer og representanter fra helseforetak, kommuner, lokale fastleger og brukere møtes for å planlegge og utvikle tjenestene sammen. Regjeringen anbefaler at helsefellesskapene skiller tydeligere mellom hhv. overordnede prinsipielle, strategiske og faglige beslutninger. Den formelle beslutningsmyndigheten i helsefellesskapene vil ligge i helseforetakene og kommunene»
- «Sekretariatsfunksjoner er en sentral forutsetning for at kommunene i helsefellesskapet kan samordne seg, det vil si at noen kommuner stiller i samarbeidsutvalget på vegne av en gruppe kommuner»
- «Regjeringen og KS anbefaler at helseforetaket og kommunene inngår en konkret avtale om hvordan de skal drive utvikling og planlegging av tjenestene i helsefellesskapet.»
- «Helsefellesskapene må drøfte konkret hvordan oppgaver skal løses og avtale hvordan kostnader og gevinster skal fordeles.»
Presentasjon - Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023. Satsing på helsefellesskap. Første møte i Nettverk for helsefellesskap (Helsedirektoratet)
Helsefellesskap i Helse Bergen sitt foretaksområde
Etableringen av helsefellesskap skal legge til grunn eksisterende samhandlingsstrukturer og avtaler, og utvikle disse videre.
- I foretaksområdet til Helse Bergen er samhandlingsstrukturen og samarbeidsformene regulert gjennom «overordna samarbeidsavtale».
Etablering av helsefellesskap i foretaksområdet handler derfor om å videreutvikle «overordna samarbeidsavtale» i tråd med nasjonale føringer, tilpasset lokale vurderinger og behov. - I foretaksområdet har man nylig gjennomført prosjektet «Felles utviklingsplan for samarbeid og samhandling». Prosjektrapporten er viktig grunnlagsmateriell for etablering av helsefelleskap. En arbeidsgruppe er satt ned for å følge opp rapporten og oppdraget knyttet til helsefelleskap.
- Helsefellesskap vil formelt bli etablert under Toppledermøtet i april 2022.
Arbeidsgruppen består av:
- Randi-Luise Møgster, Helse Bergen
- Kjerstin Fyllingen, Haraldsplass Diakonale Sykehus
- Åslaug Bøhn Botnen, SR Voss lokalsjukehusområde
- Åshild Sønsteby, SR Voss lokalsjukehusområde
- Monica Totland Melvold, SU Bergensregionen
- Inger Cecilia Uglenes, SU Bergenregionene
- Trond Egil Hansen, SU Bergen
- Rønnaug Frøiland, SU Bergen
- Anders Hovland, Solli DPS/De private ideelle innenfor psykisk helsevern
- Oddvin Arne Neset, SU Nordhordland
- Ørjan Raknes Forthun, SU Nordhordland
- Ida Carlsen Eide, brukerrepresentant, Brukerutvalget i Helse Bergen
- Rune Skjælaaen, brukerrepresentant, Eldrerådet i Bergen kommune
- Anne Kvalheim, Helse Bergen/Samarbeidssekretariatet
- Grete Lill Hjartnes, Helse Bergen/Samarbeidssekretariatet
- Anne Hildegunn Færøy, SU Nordhordland/Samarbeidssekretariatet
- Eirik Vestrheim, SU Bergen/Samarbeidssekretariatet
- Elena Sandgathe, Haraldsplass Diakonale Sykehus/Samarbeidssekretariatet
- Reidun Braut Kjosås, SR Voss lokalsjukehusområde/Samarbeidssekretariatet
- Linn Kristin Kästel, SU Bergensregionen/Samarbeidssekretariatet